Чудесна прича о икони Свете Богородице Тројеручице

Поменуту икону је Свети Сава донео у Хиландару након доласка из Свете земље 1229. године. Боравила је у манастиру све до 1347. године након чега је приликом посете, цар Стефан Душан, уз благослов манастира узима и односи у Србију.
До краја 14. века икона из непознатог разлога и на непознат начин прелази са двора цара Душана у власништво Студенице. Почетком следећег века Србија у пуном јеку постаје мета напада турских освајања. Обавештени да Турци долазе са намером да опљачкају манастир Студеницу монаси су се журно постарали да спасу највредније драгоцености. Нажалост, икону Свете Богородице Тројеручице нису могли да понесу са собом због већ превеликог терета који су трпели те су је ставили и учврстили на самар једног магарета које су једноставно пустили да иде својим путем.
Да ли вољом Господњом или пуком случајношћу магаре је прошло готово целу Србију, Македонију и успело да стигне чак до Свете Горе, недалеко од манастира Хиландар.
Манастирски монаси су скинули икону са леђа магарета које је одмах након тога угинуло. На овом месту сазидан је споменик у знак захвалности што је икона Свете Богородице Тројеручице по други пут дошла у манастир у коме се још увек налази.

Извор: Српска историја

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *