Црна Гора „за дом спремна“!

Присуство официра Војске Црне Горе на срамној хрватској прослави „Олује“ у Книну, запалило је друштвене мреже. Срби из Црне Горе, Србије, Републике Срспке и дијаспоре, али и многи Црногорци оштро су реаговали на овај потез називајући га издајничким и антрисрпским. У осудама је била најгласнија црногорска опозиција.

„Овим потезом власти у Црној Гори су још једном показале да су дотакли морално дно, написао је на Фејсбуку посланик Демократског фронта у црногорском парламенту Славен Радуновић. „Мислио сам да ипак постоји граница у шлихтању Владе Црне Горе свему и свакоме. Присуство црногорског официра на прослави ’Олује‘ је доказ да овај режим кад дотакне морално дно, почне да копа како би се спустио још ниже. А и након тога бојажљиво погледује около, очекујући знак одобравања од оног коме се додворава“.

​Управо, у директном преносу ХРТ-а са тврђаве у Книну, имали смо прилику да видимо како представник Црне Горе, уз усташку иконографију и заставе „За дом спремни“, слави годишњицу највећег етничког чишћења у Европи након Другог светског рата.

„Нека ме више нико не пита како могу да не навијам за репрезентацију. Ово није Црна Гора, ово је отелотворење Секулине, Павелићеве и Мусолинијеве НДЦГ. Ова Црна Гора нема ништа са оном на чију се славу и традицију позива. Црна Гора која се гради на антисрпству и која слави прогон 250.000 српских цивила не служи својим држављанима на част, него за бруку“, поручио је Радуновић.

Oficir Crne Gore u KninuЊегов партијски колега Јован Вучуровић се запитао да ли је ово официр војске Монтенегра на усташком пиру у Книну, где се славе злочини, геноцид над српским народом, протеривање 250.000 људи, клање цивила, где се величају Павелић, Лубурић, Францетић…

​„Да ли су ово први удбаш Црне Горе, сада у улози премијера, и његов потрчко ’бели орао‘, послали делегацију да се додвори крвницима, ’комшијама‘, да пљуне на гробове наших рођака, пријатеља, који су страдали од усташког ножа током рата деведесетих? Да ли се ово шаље нека порука Србима из Црне Горе када се представник ове власти налази раме уз раме са Готовином, Маркачем и другим зликовцима? И да ли, у ствари, ова власт и може бити другачија кад је за своју идеју водиљу одабрала Секулу Дрљевића“, написао је Вучуровић.

На присуство црногорског официра на срамној прослави „Олује“ у Книну реаговао је и Небојша Медојевић, још један од лидера црногорске опозиције:

„Као етнички Црногорац и борац за суверену Црну Гору од 1989. фодине, данас осјећам стид због издајничког поступања марионетске Владе Црне Горе. Зло вријеме. Али све пролази, а истина остаје“, написао је на друштвеним мрежама Медојевић.

Праћење овог догађаја део је пројекта о људским правима Срба у земљама региона, који је подржала Управа за сарадњу с дијспором Министарства сполјних послова Владе Србије 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *