Borko Petrović najbolji nastavnik na svetu

Da se i najneverovatniji snovi ostvaruju najbolji je dokaz Borko Petrović (40), profesor engleskog jezika iz Paraćina, koji je pre nekoliko godina osvojio priznanje „Najbolji edukator Srbije“, potom je postao „Najbolji edukator Balkana“, da bi ovih dana kao najbolji od najboljih otputovao u Indiju u Nju Delhi po nagradu „Najbolji nastavnik sveta“!

Uzbuđen što mu se pružila šansa da obiđe egzotičnu Indiju i što će u njoj predstavljati Paraćin, Srbiju i ceo Balkan, profesor dan pre nego što će otputovati u Nji Delhi, objašnjava da mu je izuzetno velika čast što su njegove kolege iz bivših jugoslovenskih republika baš njega nominovale za međunarodnu nagradu. Dogodilo se to na konferenciji Asocijacije najboljih nastavnika Balkana, održanoj pre nekoliko nedelja u Trebinju, tako da na međunarodni forum u Indiji putuje sa delegacijom tog udruženja.

-U Nju Delhiju ću imati prilike da razmenim iskustva i dobru praksu sa drugim najboljim edukatorima u obrazovanju. Odmah posle te konferencije imamo mini-turneju od sedam dana tokom koje ćemo obići škole u četiri indijske države, stvoriti neka nova prijateljstva i saznati dosta o njihovom obrazovnom sistemu – priča Petrović.

On dodaje da zaista nije očekivao da upravo on bude predložen za nagradu koja ga je svrstala u red najboljih svetskih nastavnika.

Ovaj izuzetni profesor je još pre dve godine trebalo da bude učesnik sličnog nastavničkog foruma u Dubaiju kao najbolji edukator iz Srbije na predlog Udruženja „Živojin Mišić“. Ta prilika je propala zbog početka pandemije kovida, ali je ovaj entuzijasta nastavio sa svojim specifičnim, inovativnim modelom nastave, izdvajajući se iz mora prosečnih, uvek „sa adutom više“ u radu sa učenicima.

Najbolji nastavnik je onaj koji danas radi sa svojim učenicima više nego što je radio juče. I tako svakog dana, kako bi se obrazovni sistem podigao na najvišu lestvicu – kaže Borko.

Bezgranična energija i entuzijazam ga ne napuštaju, iako je u svom „esnafu“ ostvario najviše što je moguće. Insistirajući na povezivanju i interkulturalnosti, on je u paraćinskoj Gimnaziji bio inicijator međunarodne razmene đaka koja nije izostala čak ni u epidemiji kovida.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *