Американци тестирају лек из Србије за лечење короне

Лек против горушице који се производи и у Србији, можда помаже у борби против вируса корона, а Американци су већ почели његово тестирање у њујоршким болницама.

Лек против горушице фамотидин један је од бројних који се експериментално примењују на пацијентима оболелим од ковида 19 и испитују се у САД, пише „Сајенс магазин“, а преносе бројни амерички медији.

Тестирање овог широко распрострањеног лека тренутно је под извесним велом тајне, како његове залихе из апотека не би биле разграбљене, каже Кевин Трејси, један од лекара укључених у испитивање тог медикамента. Овај лек тренутно добија 187 најтежих пацијената, а испитује се на укупно више од хиљаду оболелих. Лабораторијска испитивања, али и извештаји из Кине, где је већ испробаван, обећавајући су, тврде амерички медији.

Међутим, Трејси не жели да говори о првим резултатима, наводећи да ће они бити познати за неколико недеља. Један од стручњака који је први указао на овај лек је Мајкл Калахан, из главне болнице Масачусетса у Бостону. Он, иначе, има велико искуство у епидемијама широм света, будући да је учествовао у сузбијању епидемије САРС-а 2003. године, а у јануару ове године био је у Хонгконгу и кинеској провинцији Нанђинг.

У тренутку када је избила епидемија новог вируса корона, Калахан се у Кини затекао због пројекта који се бави птичјим грипом. Заједно са кинеским колегама отишао је у Вухан, када је тамо избила епидемија короне.

Како је рекао, тамо је, заједно са кинеским лекарима, приметио да пацијенти старији од 80 година, који пате од горушице или чира и користе фамотидин, боље подносе вирус корона, а њихова смртност била је готово двоструко мања у односу на друге оболеле, што је уочено провером медицинске документације више од 6.000 пацијената.

По повратку у САД, у сарадњи са другим научницима, покренуо је лабораторијска испитивања материја које могу помоћи у борби против вируса корона, а једна од оних које су се показале добро, био је и фамотидин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *