Bitef golotinjom posvađao Srbe

 

Predstava  „Olimp u slavu tragedije“ Jana Fabra koja je otvorila 51. Bitef trajala je 24 sata, a osim što ju je publika gledala u velikom broju u Sava centru, zahvaljujući direktnom prenosu RTS 3, pratila je i publika kraj malih ekrana.

Predstava koja svoje izvorište ima u antičkim tragedijama obiluje eksplicitnim scenama zbog čega su burno regaovali  kraj malih ekrana, ali i posetioci društvenih mreža.

Bilo je scena u kojima muškarci goli igraju na bini uz zvuke sirtakija, onih u kojima žene pokazuju intimne delove tela, ali i onih za koje nikada ne biste pretpostavili da ćete ih videti na sceni pozorišta ili na javnom servisu u to vreme. Scene seksa između muškarca i žene iz svih uglova, scene kastriranja, one u kojima jedan muškarac drugom liže anus, analnog seksa sa mučenjem i orgija, samo su neki od načina izražavanja reditelja.

U komentarima je takva predstava upoređivana sa rijalitijima koji se emituju u Srbiji, ali nekima nije bilo jasno zašto pokazivanje genitalija spada u umetnost. Na pitanja novinara zašto su vagine i penisi umetnost stigao je odgovor od uprave Bitefa:

– Naš je stav da poštujemo pravo svakog medija na njegovo mišljenje i nemamo komentar.

Ni na javnom medijskom servisu nisu želeli da komentarišu zašto su se odlučili na direktan prenos te predstave osim što su na našu konstataciju da uz prenos nije išlo obaveštenje 18+, rekli:

– U toku prenosa više puta je emitovano upozorenje sledeće sadržine: „U predstavi postoje sadržaji koji bi mogli da uznemire pojedine gledaoce“ – rekli su na RTS-u.

Posle predstave usledili su brojni komentari I burne reakcije na svim društevenim mrežama. Uz izuzetke I stavove da je reče o slobodi umetinčkog izražavanja autora većina reakcija je negativna, a posebno loše je komentarisan direktan prenos predstave na javnom servisu.

IZVOR: TELEGRAF.RS

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *