Албанци избрисали Дечане из туристичке понуде

Манастир Високи Дечани објавио је на свом Твитер налогу да је у центру Дечана постављена табла са три фотографије на којима је приказано најважније из туристичке понуде ове општине, али на којима се не налази манастир.

„Када посетиоци дођу Дечане у центру града могу да виде поред застава републике Албаније и ОВК, и овај панел са туристичком понудом града у три слике “најважнијих ресурса”. Слике манастира, као ни јасно видљивог путоказа нема. Све ово говори више од много речи о односу према нама“, наводи се у објави на Твитеру.

Пре два дана је поново померена ознака за локацију манастирана апликацији Гугл мапе, овога пута до кружног тока у Дечану.

Из манастира су тим поводом поручилида је сваком познаваоцу ИТ технологија јасно да није реч о случајној грешци, већ о отвореној провокацији.

„Није тешко погодити ко иза тога и стоји и који су разлози“, навели су из манастира Високи Дечани.

Најновији пример брисања имена српског православног манастира Високи Дечани из 14. века, који је на листи светске културне баштине УНЕСКО је отворена провокација која се понавља већ трећи пут последњих година и за коју су одговорни регионални администратори Гугл мапса за овај део Балкана и они који им сервирају лажне информације, поручују из Високих Дечана.

Високих Дечана наводе да је све то показатељ степена угрожености манастира, али и целе баштине СПЦ на КиМ и неопходности његове свеобухватне заштите ““од оних који би преко ноћи да промене историју и онемогуће нормалан живот светиње која постоји седам векова“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *