Абдицирао српски принц Петар Карађорђевић

Принц Петар Карађорђевић саопштио је данас да је потписао одлуку, о, како је навео, абдикацији којом се одриче свих права прерогатива која му припадају по основу првородства и да их преноси на следећег по старешинству рођења, његовом брату краљевићу Филипу.

Принц Петар, најстарији син принца Александра Карађорђевића и унук краља Југославије Петра Другог Карађорђевића, одлуку о абдикацији, како је навео у саопштењу, потписао је јуче у палати Светог Андреја у Севиљи, у присуству сведока, како наглашава, свестан да се тим чином одриче свих права за себе и све своје потомке који су рођени или ће тек бити рођени у брачној вези или изван брачне везе.

-Не одричем се права која проистичу из права на наслеђе имена, члана Краљевског дома, титуле Краљевића и свих других права и обавеза које закон и традиција дају и налажу члану породице – навео је принц Петар, чија је одлука о абдикацији ступила на снагу по потписивању.

Потписивању су сведочили његова мајка принцеза Марија да Глорија од Орлеана и Бреганце и војвоткиња од Сегрорбе, његов очух Игнацио, војвода од Сегорбе, са, како је саопштено, благословом патријарха српског Порфирија јеромонах Микел Ортега Модест, старешина Цркве Светог Архангела Михаила у Палми на острву Мајорка, принц-наследник Филип, принцеза Даница, сестра Соул, грофица од Ампуријаса, Љубодраг Грујић, члан Крунског већа, Канцелар ордена и Хералд Дома Карађорђевог и Никола Станковић, шеф кабинета принца-наследника.

О својој, како истиче, непоколебљивој одлуци званично је обавестио и оца и старешину Краљевског дома принца Александра и патријарха српског Порфирија.

Сматра да је у интересу династије да принц-наследник са својом породицом живи у Србији међу својим народом.

У том смислу, указује да је његов брат принц Филип свој и живот своје породице везао за Србију, у којој се након девет деценија родио и први мушки члан династије Карађорђевић, наследник принца Филипа краљевић Стефан. Принц Петар наводи и да свој живот, као и до сада, наставља у Севиљи.

Ко је принц Филип?

Принц Филип Карађорђевић је други син принца Александра и принцезе Марије да Глорије од Орлеана и Браганце, унук краља Петра II и краља Александра. Крштени кумови су му шпанска краљица Софија, грчки краљ Константин II и принцеза Ана од Бурбон Две Сицилије, војвоткиња од Калабрије, рођена као принцеза од Орлеана.

Живео је у Вирџинији до 1984. године, школовао се у Великој Британији, а у школској 2003/04. учествовао је у програму размене студената на шпанском Универзитету у Мадриду. Србију је први пут посетио 1991. године, а са породицом се настанио у Белом двору у Београду 17. јула 2001. године.

Венчао се са дугогодишњом девојком Даницом Маринковић 2017. године у Саборној цркви у Београду, а чинодејствовао је блаженопочивши патријарх Иринеј. Првог сина принца Стефана Карађорђевића принц Филип и принцеза Даница добили су 25. фебруара, 2018. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *