Хиљаде верника на слави у част Светог Василија

Слава острошког манастира, празник Светог Василија молитвено је прослављен у овој светињи.  Централном саборном ахијерејском литургијом на платоу испред Горњег Острога служиоје митрополит црногорско-приморски и игуман острошки Амфилохије, уз саслужење високопреосвећеног митрополита бориспољског и броварског УПЦ московског патријархата Антонија и епископа новограчаничког и средњезападноамеричког Лонгина и будимљанско-никшићког Јоаникија, те бројног свештенства и свештеномонаштва СПЦ и УПЦ уз молитвено учешће више хиљада верника.

Митрополит Амфилохије је током литургије монахињу Инес игуманију манастира Свете Тројице у Гватемали, који однедавно припада Српској праваославној цркви, удостојио ношења напрсног крста, а која је са својим сестрама дошла на прославу празника Светог Василија Острошког.

ДОШЛА ИЗ ГВАТЕМАЛЕ: Игуманија Инес са митрополитом Амфилохијем

Након читања Светог Јеванђеља бесједио је епископ Лонгин, који је казао да Јеванђеље учи, саветује и помаже да живећи по јеванђељским саветима већ овде на земљи осетимо радост неба.

Тако корачајући кроз овај живот, казао је Владика Лонгин, идемо напред и тада осећамо да нисмо сами, да је Бог са нама, да је увиек близу, да нам помаже и да су светитељи Његови наши најбољи пријатељи и наши најбољи помагачи. Ссве присутнепотом је  благословио и поздравио митрополит Антоније који је пренио благослове и поздраве његове цветости патријарха руског Кирила.

–Благодат нас је сабрала данас овде да прославимо Оца и Сина и Светог Духа, једнога Бога. Неизмерно благодарим Богу што сам учесник овога чуда данас у 21. веку. Када смо се јутрос успињали уз ову гору, срели смо чудесна лица. Видели смо уморна лица и очи жељне сна, али просвећене ликове и радосне очи које су овде у току јучерашњег дана и прошле ноћи добили оно што нису могли добити нигдје друго. Заиста Црква Христова човеку даје оно што човјеку не може дати нико други – казао је Митрополит Антоније и додао да иако је Свети Василије живио у 17. веку, сви који данас долазимо код њега осећамо његову благодатну помоћ у ономе за шта га молииш и од њега тражиш.

КРЦАТ ПЛАТО ИСПРЕД МАНАСТИРА: Верници који су дошли на поклоњење светитељу

Потом је Митрополит Амфилохије са саслужитељима благосиљао и пререзао славски колач који је у славу Божију, а у част Светог Василија Острошког припремила острошка братија, као и славске колаче бројних свечара.

Он је казао да су сви људи на земљи једно, један човјек у Исусу Христу.

– То је Црква Христова којој ми припадамо и коју исповједамо. Ево и данас овдје сабрани смо из свих крајева земаљских око Ћивота Светог Василија и свједочимо то јединство – рекао је Амфилохије,

Он је додао да су Христовој цркви призвани сви земаљски народи и сви земаљски језици.  Владика Амфилохије је подсетио да је данас у Украјини, одакле је дошао Митрополит Антоније, братоубилачки рат, а да ми у Црној Гори добро знамо шта су братоубилачки ратови.

–Сви треба да се помолимо да Бог подари мира и братске љубави нашој браћи у Украјини, да престане проливање братоубилачке крви и да престану и они моћници са Запада да подржавају ту братоубилачку крв, него да препусте народу да реши своја питања и своје проблеме, да се народ обједини око ћивота светих Антонија и Теодосија Печерских, да се обједини око Светог Владимира равноапостолног просветитеља сверосијског – казао је високопреосвећени митрополлит Амфилохије.

Фотографија корисника Oстрог
РЕКА ВЕРНИКА: Литија у Никшићу

Он је додао да су исти покретачи свих братоубилачких сукоба у свету од давнина.

–Свети Василије, који је био помиритељ браће, нека би помирио све људе и све земаљске народе да се сви саберу око једне светиње, јединог Бога, Бога љубави, Оца, Сина и Духа Светога. Да се сви поклонимо тој вечној божанској љубави и да се сви испунимо том љубављу Божијом, као што смо се ми данас овдје испунили. Сви народи да се овако испуне те једне љубави – казао је Амфилохије.

Саборовање је настављено уз славску трпезу хришћанске љубави у Доњем Острогу, а непрекидна колона поклоника је притицала Кивоту са моштима Светог Василија Острошког.

Колона верника потом се упутила на традициналну величанствену литију улицама централним улицама Никшића.

ТЕКСТ И ФОГРАФИЈЕ: Жељко Вуксановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *