Džulijan Asanž na slobodi!

Džuijan Asanž, osnivač sajta WikiLeaks, danas je pušten iz zatvora nakon godina provedenih iza rešetaka. On je napustio britanski zatvor i odleteo iz Velike Britanije, a kako navode strani mediji, ove nedelje trebalo bi da prizna krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži, u sporazumu koji bi mogao da mu omogući da se vrati kući u Australiju.

Ovaj dogovor okončava višegodišnju pravnu borbu i međunarodnu pažnju vezanu za Asanžovo zatvaranje i rukovanje navodno osetljivim državnim podacima.

Australijanac je bio osuđen za 18 krivičnih dela u SAD-u i suočavao se sa mogućnošću doživotne kazne.

Asanž će se pojaviti pred saveznim sudijom na Marijanskim ostrvima u sredu ujutro po lokalnom vremenu, gde će njegov izjašnjavanje o krivici biti odobreno. Očekuje se da se nakon toga vrati u Australiju.

Njegovo puštanje na slobodu izazvalo je brojne reakcije širom sveta, budući da je Asanž bio figura koja je polarizovala javnost i vlade mnogih zemalja. Njegova priča je isprepletena tajnama, skandalima i borbom za slobodu informacija.

Rođen 3. jula 1971. godine u Townsvilleu, Australija, Asanž je od ranog detinjstva pokazivao izuzetnu inteligenciju i interesovanje za tehnologiju. Već kao tinejdžer bio je poznat kao haker, što je oblikovalo njegovu budućnost i misiju da razotkriva skrivene istine.

Asanž je 2006. godine osnovao WikiLeaks, platformu koja je postala sinonim za curenje poverljivih informacija. Njegova namera bila je da omogući uzbunjivačima širom sveta da anonimno dele dokumente koji razotkrivaju korupciju, ratne zločine i druge zloupotrebe moći. WikiLeaks je stekao globalnu pažnju 2010. godine, kada je objavio hiljade poverljivih vojnih i diplomatskih depeša SAD, uključujući video snimke američkih vojnih operacija u Iraku i Avganistanu.

Simbol borbe za sloboduz štampe

Ove objave su dovele Asanža u direktan sukob sa američkom vladom, koja ga je optužila za špijunažu i zavere. Suočavajući se sa potencijalnim izručenjem u SAD, Asanž se 2012. godine sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu, gde je dobio politički azil. Međutim, 2019. godine, nakon što mu je azil ukinut, britanska policija ga je uhapsila.

Tokom suđenja u Velikoj Britaniji, Asanž je bio u zatvoru Belmarš, poznatom po visokoj sigurnosti. Američke vlasti su zahtevale njegovo izručenje pod optužbom za špijunažu, tvrdeći da su objave WikiLeaks-a ugrozile živote i nacionalnu sigurnost. Njegovi advokati su argumentovali da je njegovo delo novinarski čin i da je bio meta politički motivisanog progona zbog otkrivanja istine.

Asanž je postao simbol borbe za slobodu štampe i prava uzbunjivača, dok su ga njegovi protivnici optuživali za narušavanje sigurnosti i ugrožavanje života. Njegovo zdravstveno stanje tokom boravka u zatvoru često je bilo tema zabrinutosti, a brojni aktivisti i organizacije za ljudska prava pozivali su na njegovo oslobađanje.

Danas, nakon godina provedenih u zatvoru, Džulijan Asanž je ponovo slobodan čovek.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *