Užas: U reklami kolje ruskog zarobljenika

Ruski istražni komitet pokrenuo je krivičnu istragu zbog ukrajinske reklame na društvenim mrežama koja poziva na nasilje nad ruskim vojnicima. Reklama, koja podseća na propagandne video snimke terorista Islamske države , prikazuje pogubljenje ruskog vojnika, koga srpom ubija mlada ukrajinska seljanka u polju žita.

Kontroverzni video pojavio se na društvenim mrežama pre par dana, izazvavši bes u Rusiji i širom sveta. U reklami se, u ulozi devojke u narodnoj nošnji, pojavljuje ukrajinska glumica Andriana Kurilets, našminkana kao žrtva nasilja ili silovanja, koja se obraća govorom mržnje prema Rusima. Glumica optužuje “ruske svinje” da se dugo rugaju, muče i ubijaju Ukrajince i navodi da se situacija sada promenila.

Poziv na klanje ruskih zarobljenika: Andrijana Kurilets u ulozi ukrajinske seljanke

“Nešto strašno probudilo je miroljubiv i vredni narod. Nešto što je vekovima spavalo u utrobi obala Dnjepra. Primordijalni i antički ukrajinski bog. A sada žanjemo krvavu žetvu. Sve vas čeka smrt”, navodi glumica, da bi nakon toga prerezala vrat sa ‘zatvoreniku’ u odeći koja liči na rusku vojnu uniformu, koji kleči ispod nje.

U svom obraćanju, pre “egzeklucije”, devojka obećava osvetu za kijevsko predgrađe Buča, kao i za druga ukrajinska mesta i gradove koji su navodno stradali od ruskih trupa.

Ukrajina je optužila rusku vojsku za masakriranje civila u Buči početkom aprila nakon što su se trupe povukle iz tog područja. Moskva je negirala bilo kakvu umešanost, insistirajući da je cela afera Buča bila inscenirana “provokacija” Kijeva da ocrni rusku vojsku.

Adriana Kurilets, glumica iz zapadnoukrajinskog grada Lvova, nedugo posle objavljivanja ovog videa izbrisala je svoje profile na društvenim mrežama.

Osim negativnih komentara i protesta na internetu, među kojima je bilo i dosta ukrajinskih, Adrianina “uloga” je izazvala krivičnu istragu ruskog Istražnog komiteta. Glumica je, kao se ističe, “pozvala na nasilje protiv oficira ruskih oružanih snaga”, navodi se u saopštenju komiteta.

Rusija pokrenula krivični postupak: Andrijana Kurilets nestala sa društvenih mreža ubrzo po objavljivanju spota

Proteklih nedelja sa ratišta u Ukrajini pojavilo nekoliko video snimaka koji prikazuju zlostavljanje zarobljenih ruskih vojnika. Uznemirujući snimci navodno prikazuju mučenje, premlaćivanje i direktna pogubljenja zarobljenika od strane ukrajinskih trupa.

Serbian Times

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *