Умро Власта, најстарији српски глумац

Легендарни глумац Властимир Власта Велисављевић преминуо је данас у 95. години. Због вируса корона лечен је у КБЦ „Драгиша Мишовић“, храбро се борио, али је после неколико дана које је провео у индуктивној коми, данас изгубио битку.

„То се десило онако изненада, стално је проверавао здравље. Целе прошле године нисмо излазили, све су нам доносили до врата. Сада је излазио мало око регистрације кола, и мислим да се тада заразио. Ипак има наде, добри лекари брину о њему“, рекла је пре неколико дана Властина супруга Нада за домаће медије.

Српска публика имала је прилике да га гледа у чак 350 улога у позоришту и крај малих екрана. Прошлог лета напунио је 94 године поставши тиме најстарији активни српски глумац. Такође, био је доживотни почасни члан Југословенског драмског позоришта.

Глумом је почео да се бави већ када је имао 12 година, 1938. године и то у Народном позоришту на сцени Мањежа, где је тада било Рода позориште које је водила Гита Предић.

Велисављевић је осим Југословенског драмског позоришта играо и у БДП-у, Атељеу 212, Позоришту на Теразијама, Звездара театру и другима. Ипак, у Београду је често, због своје прошлости, глумио споредне улоге. У осталим градовима то није било тако. Ипак, он тврди да нема великих и малих улога, само великих и малих глумаца. Играо је у представама „Хамлет“, „Уображени болесник“, „Сумњиво лице“, „Не шетај се гола“, „Хитлер и Хитлер“ и другима. Једина улога коју је одбио била је она у представи „Балкански шпијун“ јер тврди да је лицемерно да се комунизам сада представља у тако лошем светлу.

За своји рад добио је бројна признања, а последње, и њему најдраже, јесте то што је проглашен доживотним почасним чланом Југословенског драмског позоришта (ЈДП). Припадник је прве генерације студената глуме у Београду. Сарађивао је са бројним позоришним, телевизијским и филмским редитељима, а његове реплике препричавају се међу свим генерацијама.

Млађи су га запамтили по улози бабе Нате у филму „Мала ноћна музика“, а љубитељи позоришта по томе што је више од 1600 пута са колегама на сцени ЈДП-а играо представу „Буба у уху“, наводи се на порталу биографија.орг.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *