Удрим: Литија после три века

Око зидина порушеног манастира Удрим у Гостовићу код Завидовића после пуна три века одржана је прва литија. Светој служби присуствовали су свештенство и становници овог подручја, као и из Возуће, Бистрице, Љесковице и других српских насеља у општини Завидовићи.
Литургију су служили изасланик митрополита дабро-босанског Хризостома, игуман манастира Озерковићи на Романији Георгије Станковић, протојереј ставрофор Зоран Живковићи протонамјесник Бранко Цвјетковић.
Након 300 година, први је на трократној опходњи око зидина разрушеног манастира часни крст понео Раденко Лазић Ћино, а прву литију Пане Костадиновић. И други приложници су даровили литије и иконе, како би их понели и носили око манастира.
У пригодним беседама након литургије оци Зоран Живковић и Георгије Станковић су апеловали и указали на потребу укључивања свих који су у могућности и на начин који могу да помогну обнову ове светиње.

Али, као најважније, истакли су, потреба и морална обавеза је да сви који су у прилици долазе на оваква и слична окупљања са поводом, као и без њих самоиницијативно.

Фотографије: Љубинко Ђурић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *