У продаји разгледница са мотивом литија

Херцегновска Књижара Со штампала је разгледницу са мотивом црногорских литија. То је прва разгледница у јавној продаји која доприносећи развоју поштанске културе потказује важан тренутак у историји српског народа, како обалног тако и континенталног.

Фотографија корисника Nikola MalovicРазгледница у издању Књижаре Со биљежи тек један из мноштва тренутака када је вас православни свијет устао против тзв. Закона о слободи вјероисповијести, а заправо против Закона о запљени имовине Српске православне цркве у Црној Гори. На колор-разгледници види се историјски детаљ – новозавјетно море народа испод Сат куле, хералдичког симбола града Херцег Новог.

Фотографски нерв куће Фото Жаре, како пише у импресуму, документовао је моменат у коме литијски крст освештава пролаз иним литијским барјацима, свештенству, хору, и вјерном народу потом – на путу од цркве Св. Спаса на Топлој до цркве Св. Арх. Михаила на Белависти.

Прва разгледница с мотивом литија је димензија 18 х 12 cm, и на колор страни носи информацију:

Херцег Нови, Литијска времена.

На полеђини, на српском и енглеском пише:

„Најбројнија окупљања вјерног народа у историји Црне Горе. Љето Господње 2020. / The most massive peaceful gathering in the history of Montenegro – Serbian Orthodox processions, A.D. 2020.“

На питање да ли мисли да се објављивањем и пуштањем у промет разгледнице са мотивом црногорских литија издавач излаже опасности критичког тумачења, ПР херцегновске Књижаре Со, Никола Маловић каже:

-Херцегновска Књижара Со дуже од деценије баштини поштанску културу, не само од тренутка када смо објавили пет разгледница старог Херцег Новог са управо оним мотивима које је први градски али и регионални књижар и издавач Јово Секуловић (1879–1950) штампао прије 100 и више године. Наша је дебото дужност да наставимо да у форми разгледница документујемо историју нашег града, Залива и државе.

Текст: Глиго Бјелица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *