У Хрватском селу куће продају за 15 динара

Леград, место на северу Хрватске, тешко погођен депопулацијом руралних подручја, продаје напуштене куће за једну куну (што је 0,133 евра) у покушају да привуче нове становнике, али поставља и одређене услове.

Леград, некада друго најгушће насељено популацијско средиште на територији Хрватске, континуирано губи становништво цео век, још од распада Аустро-Угарске, преноси Ројтерс.

„Претворили смо се у погранично место са мало саобраћаја према другим местима. Број становника поступно опада“, рекао је градоначелник Леграда Иван Саболић.

Окружен зеленим пољима и шумом, град је близу границе с Мађарском и има око 2.250 становника, што је упола мање од броја пре 70 година.

У првом покушају насељавања град је ставио на продају 19 празних кућа и напуштених градилишта по цени од једне куне (0,13 евра, односно око 15 динара) и до сада је продато 17 некретнина.

Међу понуђеним кућама неке су полусрушене, немају прозоре и врата, а зидове је прекрила плесан, преноси Танјуг.

Општина најављује да ће платити 25.000 куна за све неопходне адаптације, а новим становницима који желе да купе приватне куће, град ће помоћи са 20 одсто купопродајне цене, или до 35.000 куна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *