Света Гора у канџама короне

Света Гора, јубиларни 50. пут, са браћом из Београда и Бањалуке, на обележавању 700 година од упокојења краља Милутина, другог ктитора Хиландара

У ова смутна времена, желим да српском народу кажем право стање ствари на Светој Гори, како би се сви дубоко замислили над оним што чинимо и тако исправили своје животе и спремили се за оно што долази…

Слика може припадати 1 особа, дрво, споменик и напољу
Монаси овде нису вакцинисани: Српски манастир Хиландар

Због корона вируса, затворени су манастири Велика Лавра, Ватопед, Пантократор, скит Св. Илије и колиба старца Пајсија. Вакцинисани су сви монаси у манастиру Ксенофонт и половина у манастиру Дохијар. У Хиландару није вакцинисан нико. У Ватопеду је било речи о обавезној вакцинацији свих монаха, али се од тога одустало, након што је половина монаха запретила да ће напустити манастир.

Слика може припадати 1 особа, споменик, зид од цигле и напољу
Стари Русик – Остаци зида капеле у којој је замонашен Свети Сава

Слика може припадати природа

У овој светињи сви монаси су вакцинисани: Манастир Ксенофонт

Остављено је монасима да сами одлуче. Већина вакцинисаних монаха у манастиру Пантократор се разболела од короне. Манастир Есфигмен је био затворен једно време, јер се 30 монаха разболело. Скит Мале Св. Ане, где се подвизавао Св. старац Јосиф Исихаста, донео је одлуку да само вакцинисани монаси могу да бораве у том скиту. Због тога су неки монаси напустили скит Мале Св. Ане.

Слика може припадати природа
Руски манастир Светог Пантелејмона

У манастиру Ивирон смо видели групу ходочасника како са маскама целива чудотворну икону Мајке Божије Портаитису! У манастиру Ставроникита не пуштају без маске. У скиту Св. Андреја НЕ ДОЗВОЉАВАЈУ да било ко у цркви носи маску  Скит Св. Андреја оптужују за ширење короне, јер им долази доста људи.

„Сви носе маске, али су сад све маске пале. Чега се боје монаси, који би требало да су сваког дана спремни за смрт?“, речи су једног светогорског монаха.

Слика може припадати природа
Пирг краља Милутина

По речима једног монаха, Васељенски патријарх Вартоломеј изјавио је да му је папа ближи од московског патријарха

„Свет никада више неће бити исти, ако ова пошаст прође, доћи ће нешто још горе. Преживеће онај ко се најбоље прилагоди новонасталој ситуацији“, поручују са Свете Горе.

Једини лек је молитва, пост, исповест и причест, саветују светогорски старци.

Слика може припадати природа и дрво
Овде се од короне разволело 30 монаха: Манастир Есфигмен

Слика може припадати 1 особа

Аутор текста испред пећине – извора Атанасија Атонског

Текст и фотографије: Ненад Андрић (преузето за Фејсбука)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *