Spomenik u Leskovcu u slavu junaka sa Paštrika

Srpsko-američka humanitarna organizacija „Spasimo srpsku decu“, na čijem je čelu Miloš Šupica, veliki srpski humanitarac iz Tenesija u Americi, već treći put odaje počast herojima sa Paštrika, kako onima koji su svoje živote dali na braniku Otadžbine na svetom Kosovu i Metohiji, tako i onima koji su preživeli i danas u velikom broju žive zaboravljeni od države i društva.

Miloš Šupuca sa pripadnicom Vojske Srbije i ćerkom Kolet

Nakon dodele finansijske pomoći najugroženijim borcima sa Paštrika na manifestacijama u Beogradu i Banjaluci (u okviru humanitarne akcije „Jedan od hiljadu“) maja i oktobra 2021. godine, rukovodstvo organizacije „Spasimo srpsku decu“ je odlučilo da finansijski pomogne i završetak izgradnje velelepnog spomenika poginulim herojima na Paštriku. Najveći deo donacije obezbedili su Miloš Šupica i članovi njegove porodice i stalni dobrotvor organizacije V. Đurić iz Čikaga.

Spomenik u Leskovcu je podignut na inicijativu Udruženja herojska 549. motorizovana brigada „Car Dušan

Miloš Šupica sa ćerkom Kolet i V. Vasić

Silni“ i posvećen je pripadnicima vojske i policije koji su 1998. i 1999. godine poginuli u borbama sa šiptarskim teroristima i snagama NATO u zoni odgovornosti 549. Mtbr (teritorija opština Prizren, Orahovac, Suva Reka, Đakovica i Gora). Na monumentalnom spomeniku se nalaze ploče sa imenima 235 poginulih boraca:

  • 103 borca 549. motorizovane brigade
  • 36 boraca iz Prištinskog korpusa
  • 6 boraca iz Niškog korpusa
  • 6 boraca 63. Padobranske brigade
  • 6 boraca 72. Specijalne brigade
  • 76 boraca iz redova policije
  • 2 ruska dobrovoljca

Na vrhu postamenta sa imenima postavljen je originalni tenk T-55 u kojem je 11. avgusta 1998. godine poginuo kapetan Antun Željko Martinović, komandir 3. čete oklopnog bataljona 549. Mtbr, u borbi sa šiptarskim teroristima kod sela Gramočelj prema Glođanu.

Neka je večna slava i hvala braniocima Otadžbine!

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *