Шок бомбама на народ, повређена и деца

Црногорска полиција сукобила се вечерас са демонстрантима у Никшићу и Пљевљиа, на вернике који траже да се владика Јоаникије и други ухапшени и утамничени свештеници пусте на слободу, бацила је сузавац и употребила шок бомбе. Грађани су гађали полицију камењем и скандирали „усташе“. У бруталној акцији полиције приведено је више грађана Никшића.

Они су се око 18 часова окупили испред ЦБ Никшић а потом кренуло у мирну шетњу. Певали су пјесме о Црној Гори и Косову, узвикујући пароле „Не дамо светиње“, „Пустите владику“, али су се могли чути и повици „усташе“, „керови“. Окупљени су потом дошли на сквер Улицом Вука Караџића тако да возила не могу да прођу, скандирајући „Сви на улице“, „Пустите владику“, а запалили су и бакљу.

Уследила је после неколико часова брутална интервенција специјалаца који су сузавцем и шок бомбама растерали вернике. Ситуација у граду је и даље напета и тешко је прогнозирати шта се може даље дешавати.

И у Пљевљима се вечерас окупио велики број грађана који су на улице изашли у знак револта због хапшења епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и више свештеника СПЦ, али и на њих је полиција бацила сузавац, а како преносе друштвене мреже приликом ове интервенције повређено је једно дете. Из полиције јављају да је повређено неколико њихових припадника на које су верници бацали каменице и флаше.

Протести против хапшења владике и других свештеника одржани су у још неколико црногорских градова.

Полицијски и судски органи црногорске власти превршили су сваку мјеру својим насилним понашањем и очигледном једностраношћу и селектовношћу у поступању, поручио је ректор Цетињске богословије, Гојко Перовић.

„Позивамо их да престану са насилним понашањем према мирним и ненасилним протестима. Међу повријеђенима вечерас има и дјеце – а све је то грађанство које је само прије мјесец-два мирно и достојанствено исказивало свој протест. Отуда је јасно да је неправда коју власт дистрибуира превршила сваку мјеру“, казао је Перовић у изјави достављеној „Вијестима“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *