Шаљете новац у отаџбину, е сад сте у регистру!

Име свакога ко шаље новац из Србије, било да је прималац у земљи или иностранству, као и свакога коме новац стиже, од понедељка ће се наћи у Јединственом регистру корисника новчане дознаке.

Биће пописани и грађани који су из иностранства примили новац на име пензија, социјалних примања, радничких дознака, као и помоћи и поклона. Регистар ће водити Народна банка Србије, а подаци из њега неће бити јавно доступни.

Новчана дознака није само она која „легне“ на рачун у банци, већ се односи и на услуге које пружају платне институције, путем којих новац може да се прима и шаље без отварања рачуна. Ову услугу у међународном платном промету пружају банке, платне институције, Пошта Србије, Вестерн јунион, Маниграм и РИА Монеy трансфер.

Основни циљ успостављања регистра је, кажу надлежни, унапређење ефикасности система за спречавање прања новца.

„Централним вођењем података омогућава се олакшани и бржи приступ подацима о корисницима новчаних дознака када је то неопходно за откривање криминалних активности“, наводе у НБС.

Практично, ово би значило да би у будућности и сав новац који тетка из Канаде поклања министру одбране Александру Вулину требало да буде забележен, али због тајности овог регистра не можемо да будемо сигурни у то.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *