Prvak Švedske sa srpskom trobojkom

Kristijan Nikola Savić (16) postao je ovih dana po drugi put juniorski šampion Švedske u ful kontaktu, kategorija K-1. Tako je ovaj mladić srpskog porekla još jednom dokazao da pred njim stoji blistava karijera i budućnost.

Kristijan je dete iz braka Srbina i Ukrajinke, a njegov otac Aleksandar Savić ujedno je i njegov trener još od najmlađih dana, kada je imao samo 8 godina.

–Drago mi je da je Kristijan nastavio sa uspesima i medaljama i nadam se da će jednog dana postati veliki šampion, kaže Aleksandar na početku razgovora za Serbian Times, pa dodaje neke detalje iz porodične biografije.

-Ja sam rođen u Nišu 1964. godine ali su se roditelji godinu dana po mom rođenju preselili za Malme, Švedska. U ovom gradu je rođen i Kristijan. Počeli smo da treniramo kad je imao samo 8 godina. U jednoj zgradi smo napravili sobu za trening i krenuli da radimo. Već posle 2 godine je počeo da pobeđuje na turnirima i da osvaja medalje. Hrabar je, disciplinovan i uporan, pa verujem da može da napravi veliku karijeru, kaže Aleksandar Savić.

On s ponosom ističe da je njegov sin odličan učenik, te da je tri sezone glumio u jednoj popularnoj švedskoj TV seriji.

Za kraj kaže da bi voleo da Kristijan jednog dana nastupa na velikim takmičenjima pod zastavom Srbije, sa kojom slavi svaku pobedu, te da se nada da će dobiti poziv od ljudi iz srpskog tekvando saveza.

-Iako je rođen u Švedskoj Kristijan se oseća kao Srbin, voli Srbiju, i bila bi mu čast da jednog dana brani boje naše zemlje. On kaže da se nikad ne bi borio protiv nekog srpskog momka. Predali smo dokumentaciju za srpski pasoš, ali je birokratija malo spora. Nadam se da će i to uskoro biti rešeno, tako da će Kristijan moći da nastupa za Srbiju, ističe na kraju Aleksandar Savić, otac mladog šampiona.

Piše: Antonije Kovačević (Serbian Times)/Foto: Privatna arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *