Српска браћа из Луганска

Cви у Луганску памте српске корене, али је то сећање ипак најживље управо у Славјаносербску, где су многи јавни натписи двојезични, на руском и на српском. Посетили смо и тамошњи Завичајни музеј, чији је најупечатљивији део посвећен управо српским хусарима који су 1753. године, указом царице Јелисавете, основали Славјаносербију, као подручје које представља јужну границу Руског царства.

Фотографија корисника ольга милуновичФотографија корисника ольга Ð¼Ð¸Ð»ÑƒÐ½Ð¾Ð²Ð¸Ñ‡У Славјаносербску, који је својевремено био седиште Славјаносербије, дочекани смо онако како речи то тешко да могу да дочарају. Братски, у оном најтоплијем значењу тог израза. Рецимо, испред споменика српским, руским и козачким војницима 19. века, који се налази у центру вароши, сачекале су нас три девојке у српској народној ношњи и понудиле српском погачом.

Такође смо посетили и Српски центар, који је недавно основан на једном од четири највећа луганска универзитета. Оснивању тог центра пресудно је допринела Олга Милуновић. Укратко речено, тамо у Луганску, хиљаду и по километара далеко од нас, ми Срби имамо браћу којом можемо да се поносимо, као што се они поносе нама и заједничким коренима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *