Никшићанка магистрирала на литијама

На Филозофском факултету у Никшићу одбрањен је магистарски рад на тему Литије као социјални и религијски феномен савременог црногорског друштва.

Аутор рада Андријана Богетић реализовала је научно истраживачки рад који се бавио литијама које су обиљежиле 2020 годину. Циљ истраживања је испитивање особености литија као друштвеног покрета. Пажња истраживања је усмјерена ка испитивању мотива и очекивања учесника литија, степена религиозности учесника и дјелимично њиховог односа према одређеним друштвеним нормама и вриједностима.

Важан циљ истраживања је и утицај литија на пораст религиозност међу самим учесницима. Анализирана је учесталост присуства грађана литијама, њихово понашање, али и ставови везани за саме литије и учеснике литија. Рад је настајао да захвати у цјелости феномен који је обиљежио савремено црногорско друштво те се бавио не само спољним обиљежјима и формом протеста него и особеностима црногорског друштва које се претходиле појави литија…

У раду, аутор истиче да су литије имале вишеструк значај и улогу у друштву. Доприносиле су интеграцији појединца у заједницу, развоју друштвене солидарности и кохезије. Снажиле су јачину и истрајност убјеђења, вјеровања, а самим тим и снагу и јединство заједнице. Литије спадају у групу вредносних и нормативних покрета.

Карактерисала их је усмјереност ка универзалним вриједностима, заштити људских и вјерских права и слобода, моралном и духовни препороду, заштити права СПЦ. Нормативна усмјереност покрета, испољавала се у тежњи да се поново успоставе и заштите норме у име општеприхваћених увјерења.

Сам аутор рада сматра да литије представљају феномен који је темељно утицао на савремено црногорско друштво и изражава наду да ће овај рад представљати само полазну тачку за сва следећа која ће разумијевањем промјена које су се десиле допринијети стварању бољег друштва.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *