„Милунка Савић“ у Дечјем културном центру

У сали „Донка Шпичек“ Дечјег културног центра Београд, изведена је монодрама “Милунка Савић” у режији Петра Станојловића и извођењу глумице Весне Станковић. Представа је била намењена ученицима 7. и 8. разреда основних школа са територије Општине Стари Град.

Монодрама говори о животу српске војничке хероине Милунке Савић. Милунка је у Први балкански рат отишла уместо брата, преобучена у мушкарца под именом Милун Савић. Када је била рањена војска је открила њену тајну, али упркос војним правилима задржали су је у јединици. Милунка Савић одликована са 12 медаља и једина је жена на свету одликована француским Ратним крстом са палмом.

IMG 8226

Међу њеним одликовањима су и Орден за храброст, Карађорђева звезда са мачевима, медаља Милош Обилић, два ордена Легије части. Милунка је након демобилизације родила девојчицу Милену, усвојила још три кћерке, те отхранила и одшколовала још тридесет шесторо деце, радећи у Србији као чистачица у банци, а ноћу шијући војне униформе.

Монодрама је проглашена за најбољу на Међународном фестивалу у Земуну 2015. године, а исте године добила је и награду “Златни витез” на Међународном фестивалу у Москви.

Сав приход од улазница уплаћен је у хуманитарне сврхе за лечење четрнаестогодишњег дечака Лазара Живановића.

Дечји културни центар Београд и портал Тамо далеко се придружује позиву за учешћем у овој акцији како бисмо Лазару помогли да се што пре врати нормалном животу са својим вршњацима.

Фотогрфије: Стеван Нешковић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *