Катанац на цркву због Руса, испаштају и Срби

Најпосећенијој православној цркви у Прагу прети катанац. Управа гробља на коме је крипта са костима српских заробљеника у Првом светском рату тврди да службама присуствује превише људи, да свеће оштећују фреске, а смета разглас са кога се чује литургија. За поједине, сви православни су Руси и зато желе да је затворе.

Правни заступник Православне цркве чешких земаља и Словачке разговарао је са представницима градске управе, „која је спремна за техничке преговоре о томе под којим условима ће се црква даље користити“.
„Није још било разговора, само су почели да нас оптужују по медијима. Без икаквог договора директор гробља је донео решење да се до 1. јануара 2022. предају кључеви цркве, а да се са нама није разговарало о томе шта и како би могло да се побољша“ , каже за Спутњик Срђан Јаблановић, један од свештеника цркве Успења Пресвете Богородице на Олшанском гробљу.
Он 20 година служи у храму у који у највећој мери долазе Украјинци из Закарпатја и Срби који су дошли у Праг из свих република бивше Југославије, али и Русини, Руси, Грузијанци, Бугари, Грци и православни Чеси.
Сведочи нам да су оптужени да је у крипти у којој су посмртни остаци 130 српских заробљеника у Првом светском рату направљено складиште, а реч је, каже отац Срђан, о иконама, црквеним заставама. Крипта је уређена и отворена, у њу се редовно полаже цвеће.

„Окупља се много људи, то је тачно, посебно празником и недељом, када служимо две литургије. Литургију служимо сваки дан, а недељом две, да бисмо растеретили цркву, али иначе, никаквих проблема није било, некаквих инцидената. Људи долазе да се моле Богу. То је гробље, долазе људи чији су ближњи сахрањени, дођу на гроб и у цркву да запале свећу. Недељом и празником свећњаке износимо ван цркве“, објашњава отац Срђан.

У овом храму под управом помесне Православне цркве чешких земаља и Словачке непрекидно се служи од новембра 1924. године. У њој је и реликвија, крвава кошуља краља Александра, покровитеља православља у Чешкој, коју је носио током атентата у Марсељу. Његов поклон звоно и данас позива на молитву.

„Народ се узнемирио, а ми се уздамо у Бога да се то неће десити. Сада незванично чујемо да ће нам узети кључеве од крипте која је испод храма, а директор је за прашке новине изјавио да ће се поредак богослужења боље уредити и контролисати, не знам шта је мислио под тим“, каже овај свештеник.

Он додаје да у храму молитва тече као река, а тече и река православних, око 150 кршења имају годишње, ту су и венчања, опела. Сваког дана читају се и молитве за покој душе и за здравље. На обе литургије недељом више људи стоји напољу, него у цркви.
„Замерају нам што користимо звучнике на гробљу, али ти звучници се користе за молитву, да би људи који су напољу могли да слушају литургију и хор који пева“, каже отац Срђан и додаје да су око цркве сахрањени углавном православни, а католици на другом делу великог старог гробља, најзначајнијег у Прагу.
На литургији је редован и Јарослав Фолдина, посланик у чешком парламенту и председник Удружења чешко-српског пријатељства. Он за Спутњик каже да покушај затварања цркве најмање има везе са наведеним разлозима. На власти у Прагу је Пиратска партија, коју Фолдина, члан партије „Слобода и директна демократија“, пореди са антифом.
„Кад они кажу да смо ми екстремисти, ја кажем, ви сте екстремисти, ви сте политички као антифа. Они су потпуно против Русије, а на православну цркву гледају исто, свеједно им је да ли сте Бугарин, Румун, Чех или Украјинац, кад је неко православац, он је Рус, то је руска идеологија. Јавно кажу да су против Русије и њене политике. Сви ми који смо православци, по њиховом мишљењу смо ’руска пропаганда‘“, каже Фолдина.
Он додаје да је странка којој смета православна црква уклонила споменик Ивану Коњеву, који је у Чешку дошао као предводник Ослободилачке армије. Око тога се дигла велика прашина пре две године. Уклонили су и други споменик, тенк који је први стигао у Праг да га ослободи.
„Имају свог човека из Пиратске партије који би могао да постане министар иностраних послова, а он јавно говори да неће да сарађује са данашњом Русијом зато што је таква и оваква, али ни са Кином. Ово што се дешава са црквом, дешава се намерно, то је идеолошка ствар, нема никакве везе с тим што се црква налази на гробљу или нечим другим што тврде“, истиче Фолдина.
У Чешкој је у току формирање нове Владе, наш саговорник чија је партија добила 20 места у парламенту, додаје да ће тражити подршку странке АНО досадашњег премијера Андреја Бабиша, која има 72 посланика, како би православни задржали свој храм.„Искористићу и шансу постављања посланичког питања директно премијеру, под чијом је ингеренцијом Заштитник мањина, нека га он пита како је могуће да нам узимају демократско право на исповедање вере. Немају јаке аргументе да ово ураде, а да сви јасно не виде да је политичка ствар“, истиче Фолдина, по оцу Чех, а по мајци Србин, који је крштен и венчан у православној цркви.Како Спутњик сазнаје, са проблемом око цркве упозната је амбасада Србије, али и амбасадори других православних земаља чији верници долазе у храм.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *