I Mitropolija upozorava na otimačinu srpske zemlje

I Mitropolija dabrobosanska uključila se u kampanuu za zaštitu srpske imovine u Federaciji BiH i nedavno upozorila na opasnost da Srbi iz Federacije BiH mogu ostatiti bez svoje imovine. Iz Mitropolije je upućeno Obaveštenje o procesu zaštite imovinskih prava Srba u Federaciji BiH.

U Mitropoliji tvrde da je do sada veliki broj Srba ostao bez prava na svoju imovinu u novim ili zamenjenim zemljišnim knjigama.

-Zamena novih zemljišnih knjiga, vrši se na način da se javni poziv objavljuje samo u Službenom listu FBiH i dnevnim novinama pojedinačno za svaku katastarsku opštinu, koje su dostupne u FBiH. Zbog toga izbegli i raseljeni Srbi, i njihovi naslednici, nemaju saznanja da je njihovo zemljište, ili zemljište predaka, predmet postupka, te se njihovo pravo ne uzima u obzir – stoji u obaveštenju iz Mitropolije sa sedištem u Sarajevu.

Obraćajući se Srbima, većinom izbeglim iz opština nekadašnje sarajevske i zeničke regije, čije područje pokriva Mitropolija dabrobosanska, upozoravaju ih da oni i njihovi naslednici mogu ostati bez prava na imovinu.

-Na osnovu Zakona o stvarnim pravima FBiH, drugo lice kao samostalni posednik stiče pravo vlasništva na zemlji nakon perioda od 10 ili 20 godina neprekidnog posedovanja – pojasnili su iz Mitropolije pravno tumačenje Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

U obaveštenju se navodi i da je u FBiH ukupno 1.864 katastarske opštine u 79 lokalnih zajednica u 10 kantona. Prema poslednjim podacima vlasti u tom entitetu, uspostava novih zemljišnih knjiga izvršena je za 240 katastarskih opština. Time je izvršena zamena ili uspostavljanje novih zemljišnih knjiga za nešto više od 12 odsto ukupnog posla.

Po tim podacima, još oko 400.000 izbeglih i raseljenih Srba sa imovinom u FBiH ima mogućnost da zaštiti svoja prava. Građani koji se pred nadležnim organima u FBiH izjasne da nisu imali saznanja o javnom pozivu imaju do godinu dana produženja za prijavu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *