Drama u Sarajevu zbog srpskog filma o četnicima

U okviru programa Sarajevo film festivala juče je predstavljen film Radoša Bajića „Heroji Halijarda“, zasnovanog na stvarnom istorijskom događaju, u čijem su fokusu četnici koji su tokom Drugog svetskog rata pomogli evakuaciju savezničkih pilota. Međutim, mediji u Federaciji BiH su besno reagovali na događaj, a organizatori festivala tvrde da su „zatečeni“.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić na promociju ovog filma je reagovala zahtevom za smenu odgovornih u SFF-u koji su ovo dopustili jer to „nanosi nemerljivu štetu festivalu i Sarajevu“.

Svoje mišljenje dao je i novinar Dragan Bursać, koji je na društvenim mrežama poslao oštru poruku organizatorima.

„Ljudi, jeste li vi normalni? Dozvolili ste predstavljanje četničke serije i filma na Sarajevo Film Festivalu. Za one koji ne znaju, ‘Heroji Haljard’ je četnička drama Radoša Bajića“, napisao je Bursać.

Nakon toga su iz direkcije SFF-a saopštili da su i sami neprijatno iznenađeni, ali su istakli da nije prikazan film, već njegovi inserti, iako ni to nije odobreno i dogovoreno.

„Naglašavamo da pomenuti sadržaj nije dogovoren i da Sarajevo Film Festival neće dozvoliti da se koristi za promociju istorijskog revizionizma bilo koje vrste“, rekla je Andriana Copf, portparolka festivala.

Reagovala je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, koja je zatražila smenu odgovornih u SFF-u koji su dozvolili „ovu sramotu jer nanosi nemjerljivu štetu festivalu i Sarajevu“.

„Zbog toga je važno da organizatori festivala preuzmu odgovornost za ovakve pokušaje revizionizma i urušavanja dostojanstva grada koji je uvek bio otvoren za druge, ali dobronameran, a mi ćemo naći način da se suprotstavimo nedobronamernima“, rekla je Benjamina Karić, uslovljavajući ostavkama svaku buduću podršku SFF-u.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *