Srpske vile i vilenjaci!

Posle jahti i aviona, vile i palate postale su statusni simboli srpske elite, zašto što vile mnogo vrede kao nekretnine i bolje čuvaju novac nego banke
Piše: Marko Lopušina

Proslavljajući tri decenija rada kompanije “Pink” njeni vlasnici Milica i Željko Mitrović su nedavno u Beogradu javnosti predstavili svoju novu vilu na Dedinju. Izgrađena je od belog mermera i ima kupolu kao američki Kongres. Unutra su dva lifra, grandiozni luster, ogromni salon, sala za koncerte i predstave, porodične prostorije, studio. Zdanje je već proglašeno za najraskošniju novu građevinu u Beogradu. Već je i dobila gradsko ime – Palata Mitrović.

Videvši ovaj raskoš najbolja i najgledanija velegradska tv voditelja Jovana Jeremić je iskreno izjavila:

-Želim vilu na Senjaku sa poslugom, a moje je da šefujem! Bitno mi je samo da uživam!

I ako su Milica i Željko Mitrović pokazali koliko su moćni da mogu da sebi izgrade velelepni novi dom, Jovana Jeremić je iskazala ono što danas priželjkuje beogradska, ali i srpska elita. Devedesetih godina svoje bogatsvo i raskoš pripadnici naše elite su pokazivali posedovanjem i korišćenjem morskih i rečnih jahti. Ove skupe brodice imali su i imaju Boba i Fahreta Živojinović iz Beograda, milijarderi Milan Mandarić iz SAD i Filip Cepter iz Monaka, Vaso Despotović iz Sidneja, pomenuti Željko Mitrović, folker Dragan Marković, ali i stilistkinja Sandra Afrika.

Ovako izgleda vila Željka Mitrovića - Alo.rs
Poput Bele kuće: Vila Milice i Željka Mitrovića na Topčiderskoj zvezdi

Najskuplju jahtu ima Filip Cepter, koja vredi preko 70 miliona evra, dok Lepa Brena i njen suprug Boba Živojinović imaju jahtu od 6 miliona evra. Kada nisu na njoj jahtu izdaju leti korisnicima za 65.000 evra.

Početkom 21. veka srpski milijarderi su počeli da kupuju ili da koriste privatne avione. Milijarderi Mandarić, Cepter i Mitrović, među prvima su imali vlastite letilice. U međuvremenu svoje privatne avio kompanije u Srbiji su stvorili biznismeni Petar Matić, Veselin Jevrosimović, Nikola Petrović i Željko Mitrović.

Njihov statusni ugled ulepšale su i predivne vile. Filip Cepter je na Dedinju izgradio vilu “Ema” i u njenom dvorištu Muzej “Madlena”. Milan Mandarić ima vilu u Sremskoj Kamenici, a dr Borko Đorđević, najbolji kalifornijski plastični hirurg i akdemik, ima novu vilu u Meljinama.

Beograd, odnosno njegova eksluzivna naselja Dedinje i Senjak, a poslednjih godina Bežanijska kosa i Grocka glavni su prostor u kome niču vile. Ima ih u okolini Novog Sada, posebno u Sremskoj Kamenici, gde žuvi biznismen Mile Dragić sa porodicom, u unutrašnjosti Srbije i na Crnogorskom primorju.

Dva su razloga zbog kojih uspešni i ugledni Srbi sve češće grade ili kupuju luksuzne vile. Jedan je da imaju dovoljno novca za takve investicije, kojima podižu kvalitet svog života i svog ugleda. A drugi je praksa imućnog sveta da je bolje novac investirati u nekretnine i tako ga čuvati i uvećavati, nego li živu gotovinu držati u bankama, koje stalno povećavaju svoje troškove zbrinjavanja novca.

Filip i Madlena Cepter otvorili Palatu umetnosti
Palata umetnosti ili palata „Madlena“: Ovo je velelepni objekat Filipa Ceptera i njegove supruge

 

Vile na Dedinju su nekada bile državna svojina i koristili su je političari kao svoje kuće. Danas u mnoge te državne vile prodate i privatizovane, kao na primer, čuvena vila “Crnogorka”, koju je izgradio knez Pavle Karađorđević, a država Srbija je isplatila njegovoj naslednici kneginji Jelisaveti, a ova je prodala. Na placu ove vile gradiće se kopleks sa desetak novih vila za elitne vlasnike.

U blizini “Crnogorke” je vila Marije Milošević, ćerke bivšeg predsednika Slobodana Miloševića i njenog prijatelja Hadži Dragana Antića. Beogradski mediji već godinam tvrde da najveću i najskuplju vilu na Dedinju ima pevaljka Vera Matović. Njena vrednost je procenjena laički na skoro 4 miliona evra. Zbog priča koje kruže o ovoj njenoj nekretnini i drugoj kući koju ima Vera Matović se žali da mnogo pati:

– Uvek mi nanesu bol kad to kažu i onda plačem! Nisam ja te kuće ukrala, ja sam ih teškim radom zaradila!

Nezgodnu biografiju ima i dedinjska vila Milorada Dodika, predsednik Republike Srpske, koji je kupio za 750.000 evra. Amerikanci tvrde da je taj novac dat kao mito Dodiku za mešetarski biznis u R. Srpskoj, dok Dodik tvrdi da je podigao kredite i kupio ovu kuću na Dedinju. SAD su predsednika R. Srposke stavile na svoju “crnu listu” nepoželjnih ljudi.

I Slobodan Tešić, legalni trgovac oružjem je “ocrenjen” od strane Amerikanaca, koji mu broje imovinu i na listu su stavili njegovu vilu, koju ima na Dedinju. To je lepa jednospratna kuća sa fasadom boje vanile, crvenim krovom i elegantnim prozorima.

Na Dedinju se vrši rekonrtukcija vile patrijarha srpskog Porfirija, koja će vredeti pola miliona evra. Rekonstrukciju je doživela nekad oronula vila Jovanke Broz, u kojoj se posle obnove uselila Ana Brnabić kao premijerka, a potom je tu ostala kao predsednica srpskog parlamenta. Braće Nikola i Aleksandar Kolarov, bivši fudbalski reprzentativac, na Dedinju grade luksuznu vilu sa više od 260 kvadrata.

Evo kako izgleda vila Harisa i Meline Džinović: Pevač je samo u gradnju  uložio više od dva miliona evra FOTO
Evo kako izgleda vila Harisa i Meline Džinović: Pevač je samo u gradnju uložio više od dva miliona evra

 

Estradni pevač Haris Džinović sa sada bivšom ženom Melinom je od 2017. godine do 2021. godine gradio porodičnu vili na Senjaku. Betonska zgrada sa ravnim i pravim fasadama ima skoro hiljadu kvadrata. Džinovići su na krovu vile imali bazen, u podzemlju vinski podrum bogat vinima iz različitih krajeva sveta, a na spratu muzički studio, kao i modnu radionicu. U kući je takođe urađena teretana, sala za proslave, spa centar i porodične odaje.

-U ovaj projekat uložio sam oko 2 miliona evra, kako bi se sve uklopilo u viziju idealnog doma – kazivao je Džinović.

Vila Svetlane Ražnatović se nalazi na Topčideru, pored stadiona „Rajko Mitić“. Ovo visoko zdanje izgradio je njen pokoni suprug Željko Ražnatović Arkan dok je bio u braku sa Natalijom Martinović. Kupili su staru kuću za 40.000 maraka, uložilo novac u renovirenja i napravili vilu sa bazenom unutra i čardakom na krovu. Mnogi navijači „crveno-belih“ kada dolaze na stadion fotografišu se ispred Cecine vile, a to čine i mnogi gosti Baograda.

Saša Popović, Boba i Fahreta Živojinović i još neke estradne zvezde poseduju luksuzne kuće na Bežanijskoj kosi. Govori se da je jedna od najskupljih vila Goce Lazarević. Unutra su elementi od punog drveta, zlatni detalji, uramljene skupocene slike na zidovima, vitrine sa posuđem i suvenirima koje je godinama donosila iz inostranstva čine samo deo njenog raja koji poseduje.

Fahreta Živojinović je imala američku vilu u Majamiju, ali je prodala. Danas se govori da  je bivši košarkaš Marko Jarić imao vilu, takođe, u Majamiju. Posle razvoda sa Adrijanom Limom prodao je za 40 miliona dolara.  Jarić, bivši košarkaš NBA, može se pohvaliti da u svom vlasništvu ima više nekretnina, a jedna od najvelelepnijih sigurno je vilu na Dorćolu koja je proglašena za najlepšu u Srbiji. Ova vila od 700 kvadrata vredna je tri miliona evra i ima pet spavaćih soba, tri kupatila, fitnes salu, bazen i privatni parking.

Glumica Anica Dobra i njen muž Mića Sovrtić imaju vilu u Grockoj, koja liči na dvorac. Pevaljka Emina Jahović ima divnu vilu na brdu u Novom Pazaru, odakle puca pogled na grad i njen zavičaj.

        Pevaljka Kaća Grujić u Budvi ima ogromnu vilu sa bazenom.

Čuvena pevačica Nada Topčagić već 38 godina ima vilu u Kaluđerovini kod Tivta. U blizini je i vila Nede Ukraden. Nada je zbog vile u problemu, jer je bespravno izgrađena, pa su vlasti Crne Gore nameravali da je sruše.

– Ma nema ni reči o rušenju kuće, mi smo u fazi renoviranja. Proces legalizacije je u toku. Sin Mikica preuzeo brigu o tome – rekla je jednom prilikom Nada.

Njen komšija je dugo godina bio slavni košarkaš Dejan Bodiroga. Jedan od naših najboljih košarkaša svih vremena Bodiroga je bogatom Rusu prodao luksuznu vilu u Kaluđerovini kod Tivta za dva miliona evra, od čega je kupio restoran na Vračaru.

Milan Radojičić, funkcioner SNS sa Kosmeta ima vilu na jezeru Gazivoda, koja je postala predmet političkog pritiska SAD i tzv. države Kosovo na njega i na Srbiju. Ovi stranci smatraju da je ta vile nalegalni privatni objekat na “državnom jezeru”, koje inače pripada Srbiji, a ne tzv. Kosovu.

Radojičić se nalazi pod optužnicom Prištine za organizovanje pobune Srba u selu Banjska, a SAD su ga stavile na “crnu listu” i zabranile mu ulaz u Ameriku. Istovremeno Milan Radoičić, Nikola Petrović, kum predsednika Srbije, i supruga Radoičićevog kuma Zvonka Veselinovića rade na održavanju i izgradnji luksuznih vila na Dedinju.

Kao građevinari vila po Srbiji javljaju se bogati sportisti Mateja Kežman, Dejan Stanković i Dragan Stojković Piksi, prvi na Zlatiboru, drugi na Slaviji  i treći na Dedinju. Košarkaš Vasilije Micić uložio je dolare u luksuzni kompleks na granici Novog Beograda i Zemuna. Košarkaši Tadija Dragićević, Miroslav Raduljica i Nemanja Nedović zajedno investiraju u luksuznu petospratnicu na Starom gradu.

Srpske vile i vilenjaci daju novi lepši i bogatiji izgleda prestonici i varošima po Srbiji i Crnoj Gori. Broj tih luksuznih kuća, vila i palata za stanovanje i odmor nemoguće je izbrojati. Kao i njihovu vrednost. Samo vila Aca Pejovića u Beogradu vredi, pišu mediji, 800.000 evra.

Kako su te luksuzne kuće veće od 400 kvadrata srpske vile podležu u nadležnost Grada Beograda, koji im razrezuje poreze. Radi arhitektonske i urbanističke lepote i skladnosti Grad Beograd planira da ograniči spratnost vila u elitnom naselju Dedinju 1 i Dedinju 2, na Senjaku, na Bežanijskoj kosi i drugim atraktivnim mestima.

Naslovna fotografija: Milica i Željko Mitrović nedavno su se uselili u ovu velelepnu vilu

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *