Камен са Кајмакчалана за темељ српског храма у Минску

Душан Марић са Дејаном Павковићем, Дејаном Писаревићем и Небојшом Милосављевићем извадио је гранитини камен на славној планини за темељ будуће „Пећке патријаршије“ у главном граду Белорусије, коју зида породица Карић

Данас је из врха планине Кајхмакчалан извађен гранитни камен који ће бити уграђен у темеље будућег православног храма који се зида у Минску, главном граду Белорусије, а који ће бити реплика Пећке патријаршије.

Камен је извадила група верника из Велике Плане, заљубљеника у ову планину на граници између Грчке и Македоније, коју чине Душан Марић, председник Скупштине општине и народни посланик, локални привредници Дејан Павковић и Дејан Писаревић и радник плањанског Центра за културу Небојша Милосављевић.

И светиња у Белорусији чуваће успомену на славне претке: Вађење гранитног камена

-Са Кајмакчалана са каменом данас идемо на Српско војничко гробље у Битољу и на спомен обележје на Зебрњаку, код Куманова. План је да камен освештамо у градској цркви у Великој Плани. Крајем септембра, преко Москве, летимо за Белорусију, где ћемо камен са ове свете планине, на којој су хиљаде српских официра и војника погинуле за слободу Србије и српски род, 27. септембра, на велики хришћански празник Крстовдан, положити  у темеље новог православног храма – каже Марић.

Пре транспорта са Кајмакчалана Плањани су камен унели у спомен капелу на врху планине, гдје су камен прелили вином из манастира Копорин и запалили свеће.

Православни храм у Минску, у чије темеље ће поред камена са Кајмакчалана бити уграђен и камен из Пећке патријаршије, биће задужбина породице Карић, а посвећен је највећем српском светитељу Светом Сави.

Први камен темељац за нову Пећку патријаршију, на свечаности у Минску, 15. августа, у присуству бројних белоруских званица, амбасадора Србије у Минску Илине Вукајловић и Драгомира Карића, освештао је митрополит мински и заславски патријаршијски егзарх целе Белорусије Виниамин.

Нловна фотографија: Душан Марић са Дејаном Павковићем, Дејаном Писаревићем и Небојшом Милосављевићем на Кајмакчалану

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *