U Skandinaviji od 2028. avioni na električni pogon

Аviokompanija SAS počela je sa pripremama za kupovinu i puštanje u komercijalni pogon električnih aviona. Ova skandinavska aviokompanija potpisala je ugovor sa švedskom kompanijom Heart Aerospace o dodavanjju „zelenih letelica“ u svoju flotu.

Prema planu, oni će biti u komercijalnom pogonu od 2028. godine, piše SAS u saopćenju za javnost.

–Zajedno sa celokupnom industrijom, imamo odgovornost da avionsko putovanje učinimo održivijim – izjavio je Anko van der Werff, izvršni direktor SAS-a, u saopćenju.

SAS je posvećen transformaciji avijacije kako bi buduće generacije mogle nastaviti da povezuju svet i uživaju u prednostima putovanja. Električni avion koji SAS očekuje da kupi ima mesta za 30 putnika i domet na električni pogon od 200 kilometara.

–Ovo ima potencijal da bude značajan korak na putu održivosti SAS-a, omogućavajući letove bez emisija na rutama unutar Skandinavije – navodi kompanija.

Avioni će imati instaliran i hibridni sistem, koji će im omogućiti da udvostruče domet. Tokom razvoja električnog aviona ES-30, SAS je bio po strani. Već 2019. godine kompanije su udružile snage na razvoju budućih električnih aviona.

–Električni avion će biti dobra dopuna našoj postojećoj floti, koja na održiviji način opslužuje kraće rute u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj – istakao je direktor SAS-a.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *