Patrijarh u Mileševi na godišnjicu spaljivanja moštiju Svetog Save

Povodom 425. godišnjice od spaljivanja moštiju Svetog Save, Patrijarh srpski Porfirije posetiće Eparhiju mileševsku 9. i 10. maja.

-Manastir Mileševa zapamćen je u istoriji kao veoma značajno kulturno, istorijsko, prosvetno, narodno središte srpskog naroda. Mileševski hram je, među svima hramovima Srpske pravoslavne crkve, najviše zaslužio da se nazove Svetosavskim hramom jer, upravo u mileševskom hramu boravile su mošti prvog srpskog prosvetitelja i Arhiepiskopa Svetoga Save, preko 360 godina, od prenosa iz Trnova pa dok nisu potegnute odavde i ponesene, od strane Osmanlija, na beogradski Vračar, da tamo budu spaljene – kaže vladika mileševski Atanasije (na slici ).

Кanonska poseta srpskog patrijarha će započeti u manastiru Mileševi gde će u ponedeljak 9. maja u 18 časova biti priređen svečani doček i doksologija. U utorak, 10. maja u 08.30 časova, na 425 godišnjicu spaljivanja moštiju Svetog Save njegova svetost će služiti Svetu arhijerejsku Liturgiju u manastiru Mileševi.

U utorak, 10.maja u ranim popodnevnim časovima, njegova svetost Patrijarh Porfirije će nastaviti boravak u Eparhiji mileševskoj, gde će mu oko 14 časova pred hramom Svetog velikomučenika Georgija na Gukama u Pljevljima biti priređen svečani doček a planirano je i osvećenje crkveno-narodnog doma.

Episkop mileševski Atanasije pozvao je verujući narod da se u što većem broju okupi u manastiru Mileševi kako bi učestvovali u duhovnim i kulturnim svečanostima koje će tom prilikom biti priređene.

Tekst i foto: RINA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *