Брукају јунаке са Кошара

Снимање филма „Кошаре“, о подвигу војника Србије, који су током рата на Косову успели да одбране српску границу од бесомучних напада албанских терориста и НАТО авијације, у режији Баклше Ђога прекинуто је због ултимативног захтева продуцената да се мења сценарио.

Јавност је о томе обавестио преко друштвених мрежа управо режисер филма чије обраћање преносимо у целини:

„Драги пријатељи, борци са Кошара, припадници 53. Границног батаљона и осталих јединица (знате ви који сте), официри полиције и војске, глумци и сви остали моји сарадници у екипи, 23. јула двојица мојих продуцената Немања Мицић и Владан Анђелковић су прекинули на пар дана снимања филма и ТВ серије Кошаре док не појацају по њиховим рецима екипу. Појачања су у наредним данима стигла и наставили смо са радом, али је у исто време стигао њихов ултимативни захтев мени да променим сценарио и да га учиним у тој мери „лакшим“ да може да се сниме и филм и серија за 4,5 дана по епизоди што сви у нашем послу знају да је темпо рада бржи него на ситкому у студију.

Ова тема просто не сме да се сними на такав начин јер је то срамота и неће донети никакав резултат. То никоме није у интересу.
Да не буде забуне и министри и Министарства Војске и Полиције, Генералштаб наше војске и Управа за Ванредне ситуације МУП- а Србије дали су нам све бесплатно и помогли нам заиста братски. Сваки човек међу њима је знао колико је ово важно и колика је наша заједничка одговорност.

Исто тако је са Филмским центром и свима тамо од његовог директора до председнице Управног одбора. Дали су све од себе прво да нам помогну, дају сву подршку и за то им хвала у име овог посла. Неки су покушали и да убеде двојицу момака који су умислили да су држава, сила и да они одлучују у њено име, да се уразуме. Нису вределе ни моје искрене молбе да схвате да смо сви ми „државни службеници“ и да ово нису њихове паре него државне, а они само треба да их потроше на посао, а не на нешто друго.

Нећу ја да гледам ни у чији џеп и не занима ме али знам да смо од држве добили довољно да снимимо два оваква пројекта, а не неку бесмислицу. Биће времена да кажем и колико. Ми смо снимили 32 добра минута за 8 дана, између осталог једну велику акциону сцену, измонтирали их и показали.И ако будем принуђен ја ћу их показати.

Поносан сам на све који су у томе учествовали и поред свих организационих невоља. Ја знам свој посао и цела екипа може да сведочи како сам се борио и изборио са сваким пропустом који су други направили тих дана. А било их је и за њих су највише одговорни моји продуценти. Нисмо први ни последњи који су мало и остали иза плана, али то је толико нормално на почетку и дешава се стално у нашем послу. Па нико не зауставља снимања, мења редитеља, целу екипу, сценарио и глумце.

Наш сценарио су читали сви у министарствима, комисије, глумци и борци са Кошара и сви су стали иза њега. Свидео им се јер је личан и никоме не држи лекције или арбитрира о несрећи људи који су бранили своју земљу. И не дамо га некима који о томе ни приближно не мисле као ми. Биће времена да објасним и како је до сарадње са њима уопште дошло. Али ко може да претпостави да ће некоме пасти на памет да се не понаша часно на филму Кошаре. И неће ни моћи.

Кад су ти намере чисте и задатак јасан иза тебе је увек сила и ја знам да је имам иза себе. Имам вас хероје о којима ово снимам, имам глумце, имам екипу правих другара и јавност, све честите људе и не дам после годину дана да нас неко претњама угуши у тишини. Ово је наше и изборићемо се за њега. Пробао сам све да се наши непријатељи овоме не радују, а било их је доста, али мора изгледа да се боримо и радимо више од других да би и о нама нешто проговорили. Зато до победе. Радимо!“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *