Башибозлук Паје Јовановића враћа се у Србију

Музеј града Београда потврдио је да је на аукцији „Садеби“ у Лондону купио дело Паје Јовановића „Одмор башибозука“. Слика је продата за 304.800 фунти, односно 349.500 евра, иако је пре аукције процењивана на износ од 70.000 до 100.000 фунти.

Слика Одмор башибозука налазила се у оквиру „Садебијеве“ колекције оријенталне уметности и декоративних предмета и намештаја из 18. векаУље на платну Одмор башибозука, димензија 68 са 60,5 центиметара (са рамом), претходни власник купио је на аукцији у „Кристију“ 1994. године.

У опису слике на сајту „Садебија“ наводи се да башибозуци нису били део регуларне османске војске и да су регрутовани на територији данашње Србије и Албаније. Због огромног пространства које су контролисали и оптерећења које је оно представљало на феудални систем Отоманског царства, централне власти у Цариграду морале су да се ослањају на нерегуларне трупе.

Били су наоружавани од стране власти, али нису примали плату нити носили униформе и обележја, већ су се облачили у своју карактеристичну локалну ношњу. Зато што нису формално обучавани, нису могли да учествују у великим војним операцијама, али су били корисни за друге задатке, попут извиђања и стражарења.

Паја Јовановић је студирао на Бечкој академији под Карлом Леополдом Милером. Међу његовим меценама био је краљ Александар Карађорђевић. Излагао је у Бечу, Минхену и Берлину, где су његова дела о ратницима и башибозуцима постала веома цењена код енглеских и америчких колекционара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *