Иво Лола и кабриолет

Фотографија корисника Branka Djordjevic-NakanishiИзузетан снимак из приватне архиве: млади комуниста Иво Лола Рибар у Београду, 1935. године. Ново одело и кабриолет аутомобил одударају од касније склопљеног мита о прерано погинулом перспективном функционеру Комунистичке партије Југославије.

Његова смрт, и даље заогрнута велом тајне, остаје као једно од тамних места југословенске новије историје. Образован, популаран, перспективан али и бескомпромисан критичар партије и другова, Иво Лола Рибар је представљао опасну конкуренцију за многе актере врха КПЈ у току рата, укључујући и самог лидера Тита.

Фотографија корисника Branislav ŽivanovićПогинуо је 27. новембра 1943 на Гламочком пољу када се изнебуха појавио немачки авион и бомбардовао летелицу којом је Рибар требало да одлети на Савезничку територију, овај занимљиви пост на Фејсбуку поделио је познати писац и новинар Бане Гајић и открио да ову фотографију са својим пријатељима на овој друштвеној мрежи заправо поделила Бранка Ђорђевић-Наканиши из породичног албума њеног стрица и стрине Баје и Светлане Бингулац. Испод фотографије је написала да је настала највењроватније после повратка Лоле из Женеве са студија Политичке економије.

Одах потом се појавила још једна ретка и заиста вредна фотографија на којој се виде браћа Јурица и Лола Рибар на теренима БТК 1937. године, а поставио је на поменуту друштвену мрежу Бранислав Живановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *