Igre iz zavičaja Krajišnika u Kanadi

Škole srpskog folklora Sloga iz Stoni Krika pored Hamiltona u Kanadi organizovala je u subotu, 15. februara  Krajiško veče. Više od 100 članova podjeljenih u pet ansambla od najmlađih do omladinaca prikazali su dio sačuvanog kulturnog nasleđa sa Korduna, Banije, Like, Dalmacije i Bosanske Krajine. Svu ljepotu narodnog blaga dočarali su igrom i pjesmom, ali i originalnim narodnim nošnjama iz tih krajeva, što je publika u prepunoj sali u Hamiltonu sa velikim oduševljenjen  prihvatila i svaki nastup prekidala aplauzima.

Posebnost ovog događaja je i u tome što su roditelji djece folkloraša pripremali autohtona jela tih krajiških regija po receptima svojih baka. Krajiško veče je teško zamisiti bez krajiških pjesama za što su se pobrinule pjevačke grupe Sinovi Korduna i Ćemer iz Toronta, kao i Mirko Petrinjac i orkestar Milivoja Dorontića.

Već sledećeg dana, u nedjelju 16. februara folkloraši škole srpskog folklora Sloga učestvovali su na Festivalu nacija koji je u Hamiltonu održan pod sloganom “Zajedništvo kroz igru”.

Škola srpskog folklora u Hamiltonu osnovana je 2010. godine i pored organizovanja godišnjeg koncerta i krajiške večeri nastupaju na smotrama folklora i zabavama u Hamilotnu, Nijagari i drugim gradovima u Kanadi, a gostovali su i u Sjedinjenim Amaričkim Državama. Nardone nošnje ovom ansamblu pripremaju Mica Navala (baka dvoje igrača) i njena kćerka Đurđica Daić koja organizuje sve događaje na kojima Sloga učestvuje. Od osnivanja ove folklorne grupe u Stoni Kriku koregoraf je Ljubomir (Luka) Popović.

Tekst: I. Vijanović/fotografije: D. Petrović

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *