Bratske veze Srbije i Srpske

Narodni poslanik Dušan Marić održao je predavanje Srbima u Čikagu o sve jačoj saradnji naše države sa RS na zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničke budućnosti srpskog naroda

Narodni poslanik i predsednik Parlamentarnog foruma Republika Srbija – Republika Srpska Dušan Marić, koji se na poziv udruženja Sabor krajiških Srba nalazi u poseti SAD, juče je u Čikagu održao predavanje o specijalnim vezama i saradnji Republike Srbije i Republike Srpske.

On je podsetio da su zvanični Beograd i Banjaluka dva puta potpisivali sporazum o specijalnim vezama, 2001. i 2006. godine, ali da su ti sporazumi duže od jedne decenije bili mrtvo slovo na papiru.

Tek nakon izbora Aleksandra Vučića za predsednika Srbije između Srbije i Srpske su uspostavljene prave bratske veze i intenzivna saradnja.

– Zahvaljujući politici predsednika Vučića sada imamo novi most na Drini, između Bratunca i Ljubovije, imamo prelep novi most preko Save u Rači, do kraja godine imaćemo auto-put od Kuzmina do Bijeljine, imamo novi dom zdravlja u Stanarima, imamo osnovnu školu Srbija u Šamcu, imamo istoimenu školu u Palama, potpuno obnovljenu zgradu opštine u Drvaru i desetine drugih objekata širom Republike Srpske i Federacije BiH, u onim mestima u kojima su Srbi većinski narod, a koji su izgrađeni novcem iz budžeta Republike Srbije. Za tu namenu Srbija je do sada izdvojila više od 100 miliona evra – rekao je Marić.

Dušan Marić je potpisivao i posetiocima predavanja besplatno delio svoje knjige

On je istakao da se bratski odnos između Srbije i Srpske ogleda i u izuzetnoj saradnji u oblasti negovanja kulture sećanja. Do pre 10-15 godina politika zvaničnog Beograda po ovom pitanju se uglavnom svodila na izvinjavanje Hrvatima, muslimanima i Albancima za zločine koje su u poslednjim odbrambeno-otadžbinskim ratovima počinili Srbi i na stidljivo podsećanje na njihove zločine nad Srbima.

A danas Srbija i Srpska zajednički obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, godišnjicu pobede u Velikom ratu, godišnjicu Oluje, godišnjicu proboja Solunskog fronta, godišnjicu podizanja Prvog srpskog ustanka, godišnjicu stradanja srpskog naroda u Podrinju, Vidovdan, stradanje srpskog naroda u Jasenovcu i druge značajne datume iz srpske istorije.

Nigde bez trobojke: Dušan Marić sa srpskom zastavom u Čikagu

-Kruna dobrih odnosa Beograda i Banjaluke jeste održavanje Svesrpskog sabora u Beogradu i donošenje Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničke budućnosti srpskog naroda. U pitanju je izuzetno značajan, strateški dokument, istinski nacionalni program, čije će sprovođenje imati veliki značaj za dalje jačanje saradnje Srbije i Srpske i za zaštitu prava, identiteta, kulture i tradicije našeg naroda ne samo između Timoka i Une već i u svim bivšim jugoslovenskim republikama – rekao je Marić.

On je okupljenima predstavio i ukratko obrazložio najvažnije tačke deklaracije.

Deo predavanja Marić je posvetio i predstavljanju svojih devet knjiga, u kojima je opisao zločine koji su nad srpskim narodom u Hrvatskoj i BiH počinjeni u odbrambeno-otadžbinskim ratovima od 1991. do 1995. godine, u agresiji NATO-pakta na SR Jugoslaviju i od strane albanskih terorista na Kosovu i Metohiji uoči te agresije i nakon dolaska u južnu srpsku pokrajinu trupa NATO pakta.

-Vrhunac licemerja je da nakon užasnih zločina genocida koji su počinjeni nad srpskim narodom, nakon stotina hiljada Srba ubijenih u Jasenovcu, 40.000 ubijenih u Jadovnu, 13.000 ubijenih u Garavicama kod Bihaća, 6.000 ubijenih u Starom Brodu na Drini, 1.500 samo u jednom danu bačenih u jame i ubijenih u Livanjskom polju, više od hiljadu ubijenih srpskih civila na Kupreškoj visoravni, 6.000 ubijenih u Šušnjaru kod Sanskog Mosta i desetine sličnih zločina, nakon više od 3.000 Srba ubijenih samo u Podrinju u poslednjem ratu, potomci i naslednici onih koji su počinili te zločine pokušavaju da srpski narod proglase za narod koji je počinio genocid – istakao je Dušan Marić.

Predavanju u Čikagu su prisustvovali konzul Republike Srbije Andrija Zečević, vicekonzul Aleksandar Đorđević, predsednik Udruženja Srba iz Republike Srpske u SAD Željko Živak i predsednik udruženja Sabor krajiških Srba Stevo Dokić.

Na kraju predavanja Marić je potpisivao i posetiocima predavanja besplatno delio svoje knjige.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *