– U punom smo zamahu sa promenom paradigme migracione politike – izjavila novoimenovani ministar migracija iz švedske umjerene stranke Johan Forsel za SVT.

Postojeći iznos trenutno iznosi 10.000 kruna. Povlastica je namenjena osobama koje se dobrovoljno žele da se vrate u zemlju iz koje dolaze i čiji su državljani.

– Možda misle da život u Švedskoj nije ispao kako su oni hteli, da su zaglavljeni u izolaciji ili jer su stariji i žele da se vrate u zemlju iz koje su prvobitno došli – istakao je Forsel za TT.

Prema SVT-u, samo jedna osoba je do sada iskoristila ponudu i dobila beneficiju povratnog putovanja. Očekuje se da će koštati nešto manje od 2,5 milijardi švedskih kruna tokom tri godine, piše SVT.

U avgustu je objavljena studija švedske vlade o tome kako pridobiti više osoba koje imaju veze s drugom zemljom da se vrate kući. Komisija je savetovala da se iznos ne povećava. Međutim, to ne sprečava vladajuće stranke umerene, demokršćane, liberale uz podršku švedskih demokrata da izađu s predlogom.

Ako predlog za povećanje iznosa bude usvojen, Švedska će biti u rangu sa Danskom. Danska nudi oko 230.000 danskih kruna, što odgovara iznosu od 350.000 švedskih kruna, strancima koji odluče da se vrate u svoju domovinu, piše SVT.

Ovaj aranžman je ovde poznat kao podrška repatrijaciji. Od januara do juna, 172 osobe iskoristile su ovu ponudu u Danskoj i vratile se u svoju domovinu. To pokazuju podaci nacionalnog integracionog barometra koji je u nadležnosti Ministarstva za imigraciju i integraciju Danske.