Marko Polo je potomak Pavlovića iz Trebinja!

Najveći svetski putnik rođen je u Korčuli u koju su iz Dubrovnika doselili njegovi roditelji, a nakon što su se njegovi preci sa trebinjskih predjela spustili u Dubrovnik, tvrdi Goran Duka.
Piše: Želimir Kolačina

Tema ove naše reportaže i intervjua sa sagovornikom je objavljena knjiga zvučnog imena “Tajna Marka Pola”, autora Gorana Duke. Intrigantnu tezu i čini se nit vodilju ove knjige, povremeno, a u kontinuitetu, u svojim emisijama u poslednje vrijeme apostrofiraju TV-kuće iz Srbije.

Naravno, zbog svega toga naš sagovornik je upravo Goran Duka, pisac i kompozitor, čija je jedna od knjiga objavljena u Beogradu prije osam godina, tada promovisana u “Društvu srpskih pisaca” na Kolarcu te na Beogradskom sajmu knjiga, pod, takođe, zanimljivim naslovom “Stara Hercegovina – zaboravljena Ostrogotija”.

  • Gospodine Duka, otkuda to interesovanje za srednjevjekovnu istoriju naših prostora?

-Čovjek-autor treba uvijek da slijedi svoj unutrašnji glas koji ga nepogrešivo vodi temama i mjestima kojima će onda kroz svoja djela naknadno da doprinosi njihovoj široj valorizaciji. U ovim slučajevima rasvjetljavajući neke istorijske činjenice, slučajno ili namjerno u vremenu pometene pod ‘tepih istorije’. Povod da sebi dam truda i zaista svojski ‘zaronim’ u tada mi dostupnu istorijsku građu bila je tada moja na više jezika prevođena knjiga ‘Grad nasuprot vremenu’, objavljena u Zagrebu 2002. godine, ona koju su znalci okrstili nezvaničnom biografijom grada Korčule. U Korčuli sam, naime, živio 24 godine i u toj knjizi obradio vremenski raspon od čak 23 vijeka. Od pada Troje, do našeg vremena“.

  • Da li ste već tada naišli na neke tragove-zapise o temama koje ste iznijeli u ove dvije knjige objavljene u Beogradu?

-Pa, baš i ne. Jedino, tom prilikom sam naišao na dva interesantna podatka iz istorije užih prostora našeg podneblja, nazovimo ih hercegovačko-dalmatinskim: na muzejski tekst koji navodi darovnicu velikog srpskog župana Nemanje, rodonačelnika srpskih Nemanjića. U kojoj on fratrima sa ostrva Mljeta početkom 14. vijeka izrekom – poklanja crkvu u Korčuli. To me zaintrigiralo. Ne može se poklanjati nešto što nije vaše. Drugi, takođe muzejski tekst, tematizuje kupoprodajni ugovor iz 1333. godine između uprave grada Dubrovnika i već pomenute srpske vladarske kuće i porodice, kojim je uređena prodaja poluostrva Pelješac Dubrovčanima, zajedno sa solanom u Stonu. U to vrijeme se sjedište Humske episkopije nalazilo upravo tu, u samom Stonu, što je i danas čak i vizuelno lako provjerljivo.

  • Kako ste onda počeli da se bavite temom najvećeg svjetskog putnika Marka Pola?

-To je posebna tema u mom radu, na neki način je postala čak pomalo i lična. U gradu Korčuli sam za potrebe tamošnje Turističke zajednice još 1998. godine idejno, scenaristički i redateljski zasnovao medijski internacionalno zapaženu srednjevjekovnu kostimiranu manifestaciju. Tema je bila bitka između pomorskih armada Đenove i Venecije pod Korčulom i zarobljavanje Marka Pola, koji je 1298. godine i sam učestvovao u njoj. Tim povodom sam komponovao i u saradnji sa zagrebačkom disko-kućom ‘Kroacia Rekords’, bivšim ‘Jugotonom’, snimio i po svijetu distribuisao pjesmu na engleskom jeziku. Pjesmu je uz odgovarajući popratni tekst, a u ime pijeteta prema liku i djelu velikog putnika, te godine emitovalo 200 najvećih radio stanica svijeta. Sam britanski ‘BBC’ je premijerno emitovao njen televizijski spot.

  • Taj rad vas je onda usmjerio u pravcu istraživanja, kako kažete, lika i djela Marka Pola?

-Na neki način, da. Iako, nije bilo nimalo lako pratiti njegov trag kroz vrijeme. Zvaničnih podataka o njemu je jako malo. Zna se da je rođen 1254. i da je umro 1324. Bio je savremenik rane nemanjićke vladavine srpskim zemljama. U isto vrijeme, u Veneciji nema podataka o njemu, osim šturih biografskih o ocu i stricu trgovcima, o rano preminuloj majci, te njegovom braku sa venecijanskom plemkinjom Donatom Badoar. Marko se vjenčao kao bogataš po povratku iz Kanabalika/Pekinga, sa 24-godišnjeg puta po Istoku. Loza Pola preko njega nije nastavljena, jer nije imao muškog nasljednika, već tri kćerke – Fantinu, Belelu i Moretu. Slična subina bila je i onog drugog, u svijetu poznatog velikana iz Hercegovine – grofa Save Vladislavića, najvećeg ministra vanjskih poslova Rusije svih vremena, koji je od direktnih potomaka imao takođe tri kćerke.

Marko polo2.jpg

  • Kako ste onda došli do podataka koji ukazuju na trebinjske korijene Marka Pola?

-Do takvih otkrića i zaključaka dolazi se kako upornim traganjem, tako i trenucima prosvetljenja kojih tek naknadno postajete svjesni. Naime, za potrebe internacionalnog okruglog stola na temu lika, djela i porijekla najvećeg svjetskog putnika Marka Pola, održanog 1996. godine u Korčuli, a pod pokroviteljstvom ‘Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti’, priloženi su brojni radovi različitih svjetskih stručnjaka i autora, od kojih je porodično stablo Polovih, kao jedan od potomaka, obrađivao ugledni korčulanski pravnik Vladimir Depolo. Konsultujući kako sve postojeće istorijske i naučne izvore, tako i rodbinu-savremenike rasijane po svim kontinentima, došao je do neopozivog zaključka da je Marko Polo — korijenski Pavlović iz Dubrovnika, čija je rodbina otuda preko Pelješca doselila u Korčulu. Kako su etimologija i ‘čitanje između redova’ jedini uspješan alat za konačne rezultate takvih istraga, naknadno sam nastavio da se bavim navedenim prezimenom i ukupnom istorijom odnosa u ovim krajevima. Na taj način se onda ne samo iskristalisao podatak da su Pavlovići u Dubrovnik najprije migrirali iz Trebinja (gdje su dugo vremena bili viđeni srpski velikaši i uspješni vladari cijele te hercegovačke oblasti), već i do srednjevjekovne karte u koju je to vidljivo i jasno ucrtano, a koja je priložena na samom kraju knjige ‘Tajna Marka Pola“.

  • Šta to onda sve može da znači?

-To onda znači sljedeće: Marko Polo je rođen u Korčuli u koju su iz Dubrovnika doselili njegovi roditelji, a nakon što su se njegovi preci sa trebinjskih predjela spustili u Dubrovnik. To takođe znači da je grad Trebinje dobio neočekivani, a turistički nemjerljivo vrijedan argument i sadržaj. Nevjerovatno je koliko veliko interesovanje i danas vlada u svijetu kada su lik i djelo, sada i porijeklo Marka Pola u pitanju, o čemu sam se lično osvjedočio kao aktivan učesnik najvećeg sajma turizma u Pekingu. Kako mi je jednom u razgovoru rekao najveći markopolista svijeta, Irac, Džejms Gilman, Marko Polo je zaista najveći neiskorišteni turistički brend na svijetu.

Tajna marka pola.jpg

  • Da li je neko od domaćih istoričara reagovao na vašu knjigu?

-Pokojni profesor Jovan Deretić me nazvao telefonom kada je pročitao još neobjavljeni tekst ove knjige i tom prilikom mi rekao: ‘Zemljače, tebi je sve jasno! Ako ti bude trebala bilo kakva podrška za ovu temu, na bilo kom mjestu i prilici, zovi me, dolazim!’. Nažalost, umro je nekako u vrijeme njenog objavljivanja.

  • Da li se knjiga “Tajna Marka Pola” može kupiti i u Trebinju?

-Još ne. Objavljena je u ediciji beogradske izdavačke kuće ‘Pešić i sinovi’ i za sada se može kupiti samo u knjižari na Terazijama.

Izvor: trebinjelive.info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *